Gebruik en onderhoud van zilveren producten

Zilver is een populair en mooi materiaal voor sieraden, accessoires en andere producten. Zilver is echter ook een relatief zacht materiaal, vooral in vergelijking met bijvoorbeeld roestvrij staal, wat ook een populair materiaal is voor sieraden. Dit is belangrijk om te onthouden wanneer je het materiaal gebruikt en bewaart. Zorg ervoor dat je zilveren producten niet in aanraking komen met harde oppervlaktes of andere harde, puntige voorwerpen, zilver beschadigt namelijk snel.

Om het zilver mooi en zilverkleurig te houden, dien je het regelmatig te onderhouden. Zilver oxideert namelijk (wordt met de tijd donkerder), dat is een chemische reactie met bijvoorbeeld zuurstof (wat in de lucht zit), zwavel, zweet of andere stoffen en chemicaliën die bijvoorbeeld in crèmes zitten. Daarom zijn er een aantal zaken waar je op moet letten bij het gebruiken van zilveren producten. Met het juiste gebruik en onderhoud blijft zilver echter zo lang mooi als je maar wilt!

Gebruik

Alle zilveren producten moeten zorgvuldig bewaard worden. Wanneer ze niet worden gebruikt, dienen ze bijvoorbeeld in een schone doek bewaard te worden, apart van andere sieraden of harde voorwerpen die krassen kunnen veroorzaken. Voor sieraden en accessoires geldt dat je ze niet moet dragen wanneer je je handen wast, tijdens het douchen, schoonmaken, afwassen, slapen, sporten of wanneer je andere fysieke activiteiten beoefent. Zorg er ook voor dat het zilver niet in contact komt met parfum, haarspray en crèmes. Als je bepaalde medicijnen slikt, of tijdens warmere periodes wanneer je extra zweet, kan de zuurstof die door je lichaam wordt afgescheiden het zilver aantasten en ervoor zorgen dat het sneller dan normaal oxideert. Voor sommige personen (echter heel weinig) betekent dit dat ze geen zilver zouden moeten dragen, of in ieder geval niet het hele jaar door. In dat geval raden we andere sieraden/accessoires aan in materialen zoals goud, roestvrij staal of titanium.

Onderhoud en schoonmaak

Verwijder licht vuil en vingerafdrukken door je zilveren product ongeveer 2-3 minuten in een halfvol glas met water met een beetje vloeibare zeep te leggen. Spoel het product daarna goed af met schoon water en maak het goed droog. Maak je product ook regelmatig schoon met zilverpoets en een poetsdoek. Zilverpoets en poetsdoeken vind je in de meeste supermarkten en sieradenwinkels. Kies bij voorkeur zilverpoets van een van de bekendere merken, de goedkope varianten kunnen soms krassen veroorzaken. Volg de instructies van het poetsmiddel wanneer je je sieraad poetst. Zilverpoets bevat stoffen die het oppervlakte van het zilver beschermen en nieuwe oxidatie kunnen uitstellen.